EVSEL POLYAMİD HALILAR
Halıları nemli bez ile ipliğine zarar vermeden hafif bir şekilde ovalayın ve alt tabanı ıslanacak kadar ıslatmayın.
Nemli bir halının üstüne basmayın, ipliklere direncini azaltabilir.Temizleyip kuruttuktan sonra halıyı mutlaka elektrik süpürgesiyle süpürün.
Pamuk, jüt gibi malzemeler içeren halılarınızı asla tamamen ıslatmayın. Bunlar doğal malzemeler olduğundan çekme yapacaktır. Eğer bir iplik çıkarsa asla çekmeyin, bir makasla kesin.
Halılarınızı asla katlamayın, kıvırarak ve rulo yaparak muhafaza edin. Katlamak halının kırılmasına sebep olabilir ve sırtına (backing) zarar verir.
Yün Halılar
Elektrik süpürgesiyle haftada üç kez düzenli süpürülmesi önerilir.
Eğer düzenli süpürürseniz bir yıla kadar temizleme gerekmez. Yine de halınız kirlenmiş gözüküyorsa bir profesyonel yıkama firmasına başvurmanız önerilir.
Eğer kendiniz yapacaksanız temizleyicinin kalitesine dikkat etmelisiniz. Halının tamamının genel temizliği için halı tozu, halının bölgesel temizliği için ise halı şampuanı tercih edebilirsiniz.
Halı şampuanı kullanacaksanız önce küçük bir alanda test etmeniz önerilir. Şampuanı sıktıktan sonra nemli bir sünger ya da fırça yardımıyla lekeli olan alana yayınız, halı kuruyunca süpürünüz.
Halı tozunu ise halıya eşit olarak serpin, halıyı kuru bir yumuşak fırçayla fırçalayın ve süpürün. Halı tozu basit ve kullanışlı bir metottur.
Halınızın lekelenmesi anında, lekeler sıvıysa bir bez ya da peçete yardımıyla emdirin; katıysa bir kaşık yardımıyla katı kısımları alıp sıvı kısımları peçete ya da bez yardımıyla emdirin. Ardından kalitesinden emin olduğunuz bir halı şampuanı uygulayabilirsiniz. Hızlı müdahale ediniz.
Sisal Halılar
Elektrik süpürgesiyle her gün süpürülmesi önerilir.
Eğer düzenli süpürürseniz bir yıla kadar temizleme gerekmez. Yine de halınız kirlenmiş gözüküyorsa bir profesyonel halı yıkama firmasına başvurmanız önerilir.
Eğer kendiniz temizleme istiyorsanız temizleyicinin kalitesine dikkat etmelisiniz. Halının tamamının genel temizliği için halı tozu, halının bölgesel temizliği için ise halı şampuanı tercih edebilirsiniz.
Halı tozunu halıya eşit olarak serpin, halıyı kuru yumuşak bir fırçayla fırçalayın ve süpürün. Halı tozu basit ve kullanışlı bir metottur. Tozunuzun kaliteli olmasına dikkat edin.
Halı şampuanı kullanacaksanız önce küçük bir alanda test etmeniz önerilir. Önce tüm alanı elektrikli süpürgeyle süpürün. Ürünü olabildiğince az seyreltin, halıyı olabildiğince kuru tutun, çok ıslatmamaya çalışın. Ürünü eşit olarak yayın, lekeli bölümlere özen gösterin. Kaliteli halı şampuanınıza bir miktar sirke ekleyebilirsiniz. Ardından kurumaya bırakın; kuruturken üzerine basılmaması önemlidir. Kuruduktan sonra halıyı süpürün.
Halınızın lekelenmesi anında, lekeler sıvıysa bir bez ya da peçete yardımıyla emdirin; katıysa bir kaşık yardımıyla katı kısımları alıp sıvı kısımları peçete ya da bez yardımıyla emdirin. Ardından kalitesinden emin olduğunuz bir halı şampuanı uygulayabilirsiniz. Hızlı müdahale ediniz.
Her leke için farklı karışımlar mevcuttur, üretici firmanın önerdiği kılavuz doğrultusunda leke çıkarma prosedürlerini uygulamanız önerilir.
Yağlı lekeler için; yağ çözücü özellikli temizleyici kullanmalısınız. Temizleyiciyi direkt halıya uygulamayın, bir pamuk yardımıyla lekenin dışından içine doğru temizlemeye çalışın. Gerekirse tekrarlayın. Seyrek bir solüsyon kullandığınıza emin olun. Alanı biraz ıslatın ve sonunda bir peçete ya da bez yardımıyla emdirin. Su lekelerini önlemek için alanı saç kurutma makinesiyle kabaca kurutun.
Su bazlı lekeler için; bir bez yardımıyla sıvıyı emdirin. Biraz ıslatıp tekrar bezle çektirin. Gerektiği kadar tekrarlayın. Su lekesini önlemek için alanı saç kurutma makinesiyle kabaca kurutun.
Kurumuş su bazlı lekelerde; Seyreltilmiş sabunlu solüsyonu bir bez yardımıyla uygulayın. Sonra ıslak bir bez uygulayıp saç kurutma makinesiyle kabaca kurutun.