Döşemelik Kumaş
Kumaş Nedir?
Kumaş, Tekstil liflerinin düzgün bir yüzey ve değişmez kalınlıkta ince bir doku oluşturacak şekilde bir araya getirilmesiyle elde edilen her tür yapıya kumaş denir.
Pamuk, yün, ipek, keten vb. maddelerden elde edilir. Kumaş dokuma veya örme metodu ile üretilir.
Ürünü oluşturacak malzemenin başında kumaş gelir. Seçilen kumaş üründe kullanılacak yardımcı malzemenin teknolojik açıdan uyumlu olması gerekir.
Kumaş özellikleri, kumaşı oluşturan ipliklerin ham madde kompozisyonu,iplik cins ve numaraları,bükümleri,boyutları,gramaj,iplik sıklıkları,renk ve desen parametreleri ile belirlenir.
Kumaş, tekstil liflerinin düzgün bir yüzey ve değişmez kalınlıkta ince bir doku oluşturacak şekilde bir araya getirilmesiyle elde edilen her tür yapıya verilen genel addır. Kumaş, yapay veya doğal elyaflar başta olmak üzere değişik malzemelerden elde edilebilir. Kumaşlar üretim tekniğine göre; dokuma, örme veya dokusuz yüzey (nonwoven) şeklinde sınıflandırılır. Kumaşların özellikleri, yapımında kullanılan elyafa ve onlara uygulanan işleme bağlıdır.
Kumaş Nasıl Oluşur
Birbirlerine dik ve paralel konumda bulunan ipliklerin birbirlerinin altından üstünden geçirilmesi ile kumaş oluşturulur. Dokumada genel prensip atkı ve örgülerin birbirinin içerisinden geçmesidir.
Bu alanda yapılmış en büyük yenilik Leonardo da Vinci’nin icadı (1490), olan mekiğin kullanılmasıydı. Bu metot’ta atkı iplikleri mekik içindeki bir çubuk üzerinde sarılıdır. Zincir belirli aralıklarda ipliklerin yerini değiştirip iplikleri birbirlerinden uzaklaştıklarında, dokumacı açılan kanala bir kenarından diğer kenarına mekiği geçirir, daha sonra iplikler tersi yönde birbirinden uzaklaşır. Dokumacı yeniden mekiği bir uçtan diğer kenara kadar geçirir. Bu işlem sürekli devam eder.
RENK VE DESEN SEÇİMİ NASIL YAPILIR?
Kişisel zevkin doğru bir şekilde yansıtılması da döşemelik kumaş seçiminde dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Kullanacak kişinin tarzını yansıtan bir kumaş uzun yıllar keyifli bir kullanım sağlar. Döşemelik kumaş alırken yaşam tarzına uygun olacak renk ve desen seçimi yapmak gerekir. Kumaş tercihlerini geçici moda olan desenler arasından yapmaktan kaçınılmalıdır.
İddialı tercihleri yastıklar, puflar, sandalyeler gibi daha çok küçük parçalara uygulamak kolaylık sağlar. Koltuk gibi geniş yüzeye sahip parçalarda cesur renkler bulundukları odayı küçük gösterebilirler. Nötr renkler, döşemelik kumaş tercihi için en güvenli seçimlerdir. Köşe takımları ve yuvarlak hatlara sahip koltuklar için karmaşık desenli kumaşlar yanlış seçimlerdir. Yoğun desenler özellikle kumaşın gerildiği bölgelerde hatalı ve garip bir görüntü oluşturabilirler.
Bahçe Mobilyalarında Ne Tür Kumaşlar Kullanılır?
1- Pamuklu
Pamuk yaygın olarak kullanılan bitkisel kökenli doğal bir elyaftır. İç mekan mobilyalarında ağırlıklı olarak kullanılan pamuklu kumaş dış mekan mobilyalarında çok tercih edilmemektedir. En önemli sebebi pamuk gibi doğal elyafların sentetiklere göre daha emici özelliğe sahip bir kumaş olmalarıdır.
2- Olefin
Olefin petrol bazlı sentetik bir kumaştır. Pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Doğal yollardan elde edilen elyaftan üretilen kumaşlara göre dış mekanlarda kullanımı daha rahattır. Kuvvetli güneş ışığına ve neme karşı dayanıklıdır.
3- Polyester
Polyester de olefin gibi petrol bazlı sentetik bir kumaştır. Rattan bahçe mobilyalarında genellikle polyester kumaşlar tercih edilmektedir. Polyester kumaşlar doğal elyaftan üretilmiş kumaş türlerine göre daha çabuk kurur, daha kolay ütülenir ve daha kolay temizlenir. Üretim sırasında teflon maddesi ile kaplanmış kumaşın su tutmama özelliğini artar. Bu sebeple rattan bahçe mobilyalarında sık olarak dokunmuş ve teflon kaplanmış polyester kumaşlar kullanılmalıdır.
4- Ketenli
Keten linum usitatissium adlı bitkinin gövdesinden elde edilen doğal bir elyaftır. Ketenli kumaşlar oldukça dayanıklıdır ve içinde havayı saklı tutmaz. Fakat su emici özelliği nedeniyle dış mekan ürünlerinde çok tercih edilmezler.
5- Akrilik
Bu kumaş türü de polyesterden üretilen sentetik bir kumaş türüdür. Dış mekan şartlarına uygun, kuvvetli güneş ışıklarına dayanıklı, çabuk kuruyan ve kolayca temizlenebilen bir kumaştır.